Toto je záverečný test. Prosím sústreďte sa. Hranica pre udelenie certifikátu je 70%. Pozor: otázky môžu mať aj viaceré správne odpovede! Ak test úspešne zvládnete, môžete si vytlačiť dočasné potvrdenie. Ak test nezvládnete, môžete ho absolvovať opakovane.
Test Sumár
0 of 379 Otázky completed
Otázky:
Informácia
You have already completed the test before. Hence you can not start it again.
Test is loading…
You must sign in or sign up to start the test.
Najskôr musíte ukončiť nasledovné:
Výsledky
Výsledky
0 z 379 Otázky zodpovedaných správne
Váš čas:
Čas vypršal
Dosiahli ste 0 z 0 bodov, (0)
Získané body:0 z0, (0)
0 Essay(s) Pending (Possible Point(s): 0)
Kategórie
- Nekategorizované 0%
- Level 1 Hygiena: HACCP 0%
- Level 1 Hygiena: Úvod 0%
- Level 1 Hygiena: Výroba 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- 300
- 301
- 302
- 303
- 304
- 305
- 306
- 307
- 308
- 309
- 310
- 311
- 312
- 313
- 314
- 315
- 316
- 317
- 318
- 319
- 320
- 321
- 322
- 323
- 324
- 325
- 326
- 327
- 328
- 329
- 330
- 331
- 332
- 333
- 334
- 335
- 336
- 337
- 338
- 339
- 340
- 341
- 342
- 343
- 344
- 345
- 346
- 347
- 348
- 349
- 350
- 351
- 352
- 353
- 354
- 355
- 356
- 357
- 358
- 359
- 360
- 361
- 362
- 363
- 364
- 365
- 366
- 367
- 368
- 369
- 370
- 371
- 372
- 373
- 374
- 375
- 376
- 377
- 378
- 379
- Aktuálna
- Preskúmať
- Zodpovedané
- Správne
- Nesprávne
-
Otázka 1 of 379
1. Otázka
Čo je to bezpečnosť potravín?
SprávneNesprávne -
Otázka 2 of 379
2. Otázka
Kto zodpovedá za bezpečnosť potravín?
SprávneNesprávne -
Otázka 3 of 379
3. Otázka
Aké množstvo soli sa musí nachádzať v prostredí, aby sa zastavilo rozmnožovanie väčšiny baktérií?
SprávneNesprávne -
Otázka 4 of 379
4. Otázka
Čo znamená skratka HACCP?
SprávneNesprávne -
Otázka 5 of 379
5. Otázka
Čo je to systém HACCP?
SprávneNesprávne -
Otázka 6 of 379
6. Otázka
Systém HACCP musí mať vypracovaný každý prevádzkovateľ potravinárskeho podniku.
SprávneNesprávne -
Otázka 7 of 379
7. Otázka
V systéme HACCP musia byť uvedené opatrenia potrebné na zabezpečenie kontroly a ovládania konkrétneho technologického alebo pracovného postupu.
SprávneNesprávne -
Otázka 8 of 379
8. Otázka
Čo sú hlavné ciele systému HACCP?
SprávneNesprávne -
Otázka 9 of 379
9. Otázka
Doplňte chýbajúce slovo
-
Zamestnanci, ktorí zodpovedajú za vytvorenie, udržiavane, revidovanie a aktualizáciu systému HACCP tvoria HACCP.
SprávneNesprávne -
-
Otázka 10 of 379
10. Otázka
Čo znamená pojem riziko?
SprávneNesprávne -
Otázka 11 of 379
11. Otázka
Závažnosť rizika: vyjadruje stupeň závažnosti následkov rizika na ľudské zdravie.
SprávneNesprávne -
Otázka 12 of 379
12. Otázka
Čo je to hodnotenie rizika?
SprávneNesprávne -
Otázka 13 of 379
13. Otázka
Čo je to kritický kontrolný bod?
SprávneNesprávne -
Otázka 14 of 379
14. Otázka
Akou skratkou sa obyčajne označuje kritický kontrolný bod?
SprávneNesprávne -
Otázka 15 of 379
15. Otázka
Čo je to kontrolný bod?
SprávneNesprávne -
Otázka 16 of 379
16. Otázka
Čo je to kritický limit?
SprávneNesprávne -
Otázka 17 of 379
17. Otázka
Monitorovanie je náhodné alebo plánovité pozorovanie alebo meranie hodnôt.
SprávneNesprávne -
Otázka 18 of 379
18. Otázka
Keď výsledky monitorovania ukazujú trend smerom ku strate kontroly v CCP, nemusia sa ihneď vykonať preventívne opatrenie.
SprávneNesprávne -
Otázka 19 of 379
19. Otázka
Údaje získané z monitorovania musí vyhodnotiť určená osoba.
SprávneNesprávne -
Otázka 20 of 379
20. Otázka
Doplňte do vety chýbajúce slovo.
-
Nápravné opatrenie je činnosť, ktorá sa musí vykonať na odstránenie alebo zmiernenie zisteného rizika v prípade prekročenia kritického .
SprávneNesprávne -
-
Otázka 21 of 379
21. Otázka
Písomný záznam o skutočnostiach súvisiacich so zabezpečením hygieny a bezpečnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní potravín na trh nemusí viesť.
SprávneNesprávne -
Otázka 22 of 379
22. Otázka
Aká má byť teplota piva počas čapovania?
SprávneNesprávne -
Otázka 23 of 379
23. Otázka
Doplňte do vety chýbajúce slovo.
-
Ľaď používaný do miešaných nápojov musí byť čerstvo pripravený, z čistej vody, v nádobách určených na ľad.
SprávneNesprávne -
-
Otázka 24 of 379
24. Otázka
Aká musí byť teplota teplej vody v umývadle vo výrobni a predajni zmrzliny?
SprávneNesprávne -
Otázka 25 of 379
25. Otázka
Aké suroviny možno používať na výrobu zmrzlinovej zmesi?
SprávneNesprávne -
Otázka 26 of 379
26. Otázka
Za aký čas sa musia tepelne opracovať zložky na výrobu zmrzliny teplou cestou s výnimkou ovocnej zložky a aromatickách látok?
SprávneNesprávne -
Otázka 27 of 379
27. Otázka
Pri akej teplote musia byť opracované ďalšie zložky pridávané do zmrzlinovej zmesi?
SprávneNesprávne -
Otázka 28 of 379
28. Otázka
Pri akej teplote sa uchováva zmrzlinová zmes na výrobu zmrzliny pred zmrazením?
SprávneNesprávne -
Otázka 29 of 379
29. Otázka
Kedy sa zmrazuje zmrzlinová zmes na výrobu zmrzliny studenou cestou?
SprávneNesprávne -
Otázka 30 of 379
30. Otázka
Akú dlhú dobu sa môže skladovať zmrzlinová zmes na výrobu zmrzliny teplou cestou pred zmrazením?
SprávneNesprávne -
Otázka 31 of 379
31. Otázka
Na akú teplotu sa zmrazuje zmrzlinová zmes na výrobu zmrzliny?
SprávneNesprávne -
Otázka 32 of 379
32. Otázka
Zmes na výrobu zmrzliny studenou cestou sa:
SprávneNesprávne -
Otázka 33 of 379
33. Otázka
Akú dlhú dobu po zmrazení možno predávať zmrzlinu vyrobenú studenou i teplou?
SprávneNesprávne -
Otázka 34 of 379
34. Otázka
Pri akej teplote sa musia skladovať zásobníky so zmrzlinou počas predaja?
SprávneNesprávne -
Otázka 35 of 379
35. Otázka
Pri akej teplote sa musia skladovať zásobníky s priemyselne vyrobenou zmrzlinou počas predaja?
SprávneNesprávne -
Otázka 36 of 379
36. Otázka
Do koľkých hodín musí byť ukončený predaj hlboko zmrazenej priemyselne vyrobenej zmrzliny po otvorení zásobníka?
SprávneNesprávne -
Otázka 37 of 379
37. Otázka
Rozmrazovanie a pomiešanie rôznych druhov zmrzliny a ich spoločné zmrazovanie je:
SprávneNesprávne -
Otázka 38 of 379
38. Otázka
Čo je zakázané pri výrobe zmrzliny studenou cestou i teplou cestou?
SprávneNesprávne -
Otázka 39 of 379
39. Otázka
Aká musí byť teplota teplej vody pri umývaní nádob určených na varenie a pasterizáciu zmrzlinovej zmesi?
SprávneNesprávne -
Otázka 40 of 379
40. Otázka
Akú hmotnosť musí mať vzorka odobratej zmrzliny?
SprávneNesprávne -
Otázka 41 of 379
41. Otázka
Pri akej teplote sa musia skladovať odobraté vzorky zmrzliny?
SprávneNesprávne -
Otázka 42 of 379
42. Otázka
Akú dobu sa musia uchovávať odobraté vzorky zmrzliny?
SprávneNesprávne -
Otázka 43 of 379
43. Otázka
O odobratí vzoriek zmrzliny sa musí viesť písomná evidencia.
SprávneNesprávne -
Otázka 44 of 379
44. Otázka
Porcovacie náradie na zmrzlinu sa počas predaja môže uchovávať alebo omáčať v nádobke so stojatou vodou.
SprávneNesprávne -
Otázka 45 of 379
45. Otázka
Doplňte do vety chýbajúce slovo.
-
Vydávanie peňazí by mal vykonávať samostatný pracovník. Ak manipuláciu s peniazmi vykonáva ten istý pracovník, ktorý vydáva zmrzlinu, musí pri výdaji zmrzliny používať jednorazové .
SprávneNesprávne -
-
Otázka 46 of 379
46. Otázka
Predaj nebalenej zmrzliny z podnosov, pojazdných vozíkov, košov, áut, nechránených pultov a pod. je:
SprávneNesprávne -
Otázka 47 of 379
47. Otázka
Do cukrárenských výrobkov, ako sú pudingy, krémy, tvarohové torty a podobné výrobky, sa môžu slepačie vajcia a vaječné hmoty pridávať, len ak boli bezprostredne pred pridaním
15 minút tepelne opracované pri teplote:SprávneNesprávne -
Otázka 48 of 379
48. Otázka
Akú dlhú dobu sa môžu skladovať tukové, maslové, pudingové a žĺtkové krémy po ich vyrobení?
SprávneNesprávne -
Otázka 49 of 379
49. Otázka
Pri akej teplote sa môžu skladovať tukové , maslové, pudingové a žĺtkové krémy po ich vyrobení?
SprávneNesprávne -
Otázka 50 of 379
50. Otázka
Akú dlhú dobu sa môžu skladovať náplne zo šľahačky a šľahačkové krémy po ich vyrobení?
SprávneNesprávne -
Otázka 51 of 379
51. Otázka
Pri akej teplote sa musia uchovávať cukrárenské pokrmy?
SprávneNesprávne -
Otázka 52 of 379
52. Otázka
Do koľkých hodín sa musia spotrebovať cukrárenské výrobky zdobené, plnené krémami a šľahačkou?
SprávneNesprávne -
Otázka 53 of 379
53. Otázka
Dokedy sa musia spotrebovať priemyselne vyrobené cukrárenské výrobky?
SprávneNesprávne -
Otázka 54 of 379
54. Otázka
Do koľkých hodín po uvarení sa musia vychladiť suroviny na prípravu lahôdkarských výrobkov?
SprávneNesprávne -
Otázka 55 of 379
55. Otázka
Na akú teplotu sa musia vychladiť suroviny na prípravu lahôdkarských výrobkov?
SprávneNesprávne -
Otázka 56 of 379
56. Otázka
Do koľkých hodín po uvarení sa musia spotrebovať suroviny na prípravu lahôdkarských výrobkov?
SprávneNesprávne -
Otázka 57 of 379
57. Otázka
Spracúvanie surovín za studena nemusí byť oddelené od tepelného spracúvania surovín a od konečnej úpravy výrobkov.
SprávneNesprávne -
Otázka 58 of 379
58. Otázka
Na výrobu lahôdkarských výrobkov sa môžu používať len tepelne opracované slepačie vajcia a vaječné hmoty; kačacie alebo iné vajcia sa nesmú používať vôbec.
SprávneNesprávne -
Otázka 59 of 379
59. Otázka
Môžu sa lahôdkárske výrobky prepracovávať?
SprávneNesprávne -
Otázka 60 of 379
60. Otázka
Teplota všetkých surovín na miešanie šalátov vrátane majonézy nesmie byť vyššia ako:
SprávneNesprávne -
Otázka 61 of 379
61. Otázka
Na akú teplotu sa musia bezprostredne po dohotovení vychladiť šaláty s majonézou?
SprávneNesprávne -
Otázka 62 of 379
62. Otázka
Na akú teplotu sa musia bezprostredne po dohotovení vychladiť ostatné šaláty bez majonézy?
SprávneNesprávne -
Otázka 63 of 379
63. Otázka
Ostatné potraviny porciované a zabalené v obchodnej sieti sa:
SprávneNesprávne -
Otázka 64 of 379
64. Otázka
Akú dlhú dobu možno predávať ostatné potraviny porciované a zabalené v obchodnej sieti?
SprávneNesprávne -
Otázka 65 of 379
65. Otázka
Akú dlhú dobu možno predávať ostatné potraviny porciované a zabalené v obchodnej sieti?
SprávneNesprávne -
Otázka 66 of 379
66. Otázka
Akú hmotnosť musí mať vzorka odobratých lahôdkarských výrobkov?
SprávneNesprávne -
Otázka 67 of 379
67. Otázka
Pri akej teplote sa musia skladovať odobraté vzorky lahôdkarských výrobkov?
SprávneNesprávne -
Otázka 68 of 379
68. Otázka
Akú dobu sa musia uchovávať odobraté vzorky lahôdkarských výrobkov?
SprávneNesprávne -
Otázka 69 of 379
69. Otázka
Lahôdkarské výrobky sa musia skladovať v chladiacich zariadeniach a predávať z chladiacich pultov alebo vitrín, v ktorých teplota musí byť počas uchovávania a predaja najviac:
SprávneNesprávne -
Otázka 70 of 379
70. Otázka
Do koľkých hodín od ukončenia výroby sa musia spotrebovať šaláty obsahujúce majonézu a zemiaky a výrobky s takýmito šalátmi?
SprávneNesprávne -
Otázka 71 of 379
71. Otázka
Do koľkých hodín od ukončenia výroby sa musia spotrebovať ostatné šaláty, v ktorých sa nepoužíva majonéza a zemiaky?
SprávneNesprávne -
Otázka 72 of 379
72. Otázka
Na akú teplotu sa musia ihneď po vyrobení a uzatvorení do ich obalu zmraziť mrazené pokrmy?
SprávneNesprávne -
Otázka 73 of 379
73. Otázka
Na akú teplotu sa musia ihneď po vyrobení a uzatvorení do ich obalu schladiť chladené pokrmy?
SprávneNesprávne -
Otázka 74 of 379
74. Otázka
Na akú teplotu sa musia po vyrobení, uzatvorení do obalu a schladení dochladiť chladené pokrmy?
SprávneNesprávne -
Otázka 75 of 379
75. Otázka
Pri tepelnom opracúvaní surovín alebo polovýrobkov na výrobu mrazených alebo chladených pokrmov sa musí dodržať najmenej 20 minút varu, ak ide o tekuté pokrmy, a ak ide o ostatné pokrmy teplota +80 °C (±5 °C) v jadre počas 20 minút pred ukončením ich tepelného opracovania.
SprávneNesprávne -
Otázka 76 of 379
76. Otázka
Musí sa pri výrobe chladených a mrazených pokrmov spracovať mleté mäso ihneď?
SprávneNesprávne -
Otázka 77 of 379
77. Otázka
Aká musí byť teplota v jadre a aký čas musí pôsobiť pri opracúvaní drobných výrobkov pri výrobe chladených a mrazených pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 78 of 379
78. Otázka
Aká musí byť teplota v jadre a aký čas musí pôsobiť pri opracúvaní ostatných výrobkov pri výrobe chladených a mrazených pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 79 of 379
79. Otázka
V posledných 20 minútach tepelnej úpravy sa nesmú pridávať do pokrmov nijaké zložky, okrem vývaru alebo horúcej vody.
SprávneNesprávne -
Otázka 80 of 379
80. Otázka
Tepelne spracované pokrmy pripravené na mrazenie a chladenie sa môžu chemicky konzervovať.
SprávneNesprávne -
Otázka 81 of 379
81. Otázka
Pri plnení a uzatváraní obalov nesmie byť čas od dokončenia tepelnej úpravy pokrmov do začiatku zmrazovacieho alebo schladzovacieho procesu dlhší ako:
SprávneNesprávne -
Otázka 82 of 379
82. Otázka
Aká musí byť teplota pokrmov počas plnenia do obalov pri výrobe chladených a mrazených pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 83 of 379
83. Otázka
Pri zmrazovaní a schladzovaní pokrmov sa musí čo najrýchlejšie znížiť teplotné rozmedzie medzi:
SprávneNesprávne -
Otázka 84 of 379
84. Otázka
Do koľkých minút po ukončení kompletizácie sa musí uskutočniť schladzovanie alebo zmrazovanie chladených a mrazených pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 85 of 379
85. Otázka
Zmrazovanie pokrmov sa musí ihneď po kompletizácii uskutočniť tak, aby počas 90 až 150 minút dosiahla teplota v jadre pokrmu.
SprávneNesprávne -
Otázka 86 of 379
86. Otázka
Pri schladzovaní pokrmov sa musí dosiahnuť teplota +10 °C v jadre pokrmu najneskôr do 90 minút od začiatku chladenia, potom sa musí pokrm ihneď dochladiť na teplotu:
SprávneNesprávne -
Otázka 87 of 379
87. Otázka
Počas skladovania mrazených hotových pokrmov sa musí v mraziacom priestore udržiavať teplota najviac:
SprávneNesprávne -
Otázka 88 of 379
88. Otázka
Počas skladovania chladených hotových pokrmov sa musí v chladiacom priestore udržiavať teplota najviac:
SprávneNesprávne -
Otázka 89 of 379
89. Otázka
Počas skladovania mrazených alebo chladených hotových pokrmov sa môže v mraziacom priestore alebo v chladiacom priestore kolísať teplota o najviac:
SprávneNesprávne -
Otázka 90 of 379
90. Otázka
Rozmrazené pokrmy sa nesmú znova zmrazovať a schladené pokrmy po oteplení znovu schladzovať.
SprávneNesprávne -
Otázka 91 of 379
91. Otázka
Kedy sa má vykonávať ohrievanie mrazených alebo chladených pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 92 of 379
92. Otázka
Na akú teplotu sa musia ohriať rozmrazené chladené alebo mrazené pokrmy?
SprávneNesprávne -
Otázka 93 of 379
93. Otázka
Do koľkých minút od dokončenia ohrevu sa musia vydať ohriate jednoporciové chladené a mrazené pokrmy?
SprávneNesprávne -
Otázka 94 of 379
94. Otázka
Do koľkých minút od dokončenia ohrevu sa musia vydať ohriate viacporciové balenia chladených a mrazených pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 95 of 379
95. Otázka
Pod akú teplotu nesmie počas výdaja ohriatych mrazených a chladených pokrmov klesnúť teplota pokrmu?
SprávneNesprávne -
Otázka 96 of 379
96. Otázka
Zmrazenie alebo schladenie už ohriateho pokrmu je:
SprávneNesprávne -
Otázka 97 of 379
97. Otázka
Čo sa považuje za ambulantný predaj potravín?
SprávneNesprávne -
Otázka 98 of 379
98. Otázka
V akej vzdialenosti od nepriaznivých zdrojov musia byť umiestnené trvalé stánky na predaj potravín?
SprávneNesprávne -
Otázka 99 of 379
99. Otázka
Akú veľkosť v metroch štvorcových (m2) musí mať podlaha stánku na predaj potravín na jedného zamestnanca?
SprávneNesprávne -
Otázka 100 of 379
100. Otázka
Akú šírku musí mať strieška zakrývajúca prednú časť a výdajné okienko stánku na predaj potravín?
SprávneNesprávne -
Otázka 101 of 379
101. Otázka
Doplňte do vety chýbajúce slovo.
-
Prevádzka stánkov nesmie svojou činnosťou nepriaznivo ovplyvňovať okolie alebo hlukom.
SprávneNesprávne -
-
Otázka 102 of 379
102. Otázka
Ktorá časť stánku na predaj potravín môže byť otvorená počas predaja potravín a pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 103 of 379
103. Otázka
Ak sa v stánkoch predávajú na priamu spotrebu napríklad nealkoholické nápoje a hotové pokrmy, záchody pre kupujúcich musia byť vo vzdialenosti:
SprávneNesprávne -
Otázka 104 of 379
104. Otázka
Čím musia byť vybavené stánky na krátkodobý predaj potravín?
SprávneNesprávne -
Otázka 105 of 379
105. Otázka
Ak nie je možné stánok na krátkodobý predaj napojiť na zdroj tečúcej pitnej vody, pitnú vodu možno donášať v nádobách?
SprávneNesprávne -
Otázka 106 of 379
106. Otázka
Čo je to sanitácia?
SprávneNesprávne -
Otázka 107 of 379
107. Otázka
Cieľom sanitácie je vytvoriť hygienicky vyhovujúce podmienky na výrobu potravín.
SprávneNesprávne -
Otázka 108 of 379
108. Otázka
V sanitačnom programe musí byť uvedená osoba zodpovedná za vykonávanie sanitácie.
SprávneNesprávne -
Otázka 109 of 379
109. Otázka
Čo sa používa pre zvýšenie účinnosti čistenia?
SprávneNesprávne -
Otázka 110 of 379
110. Otázka
Čistiaci prípravok je:
SprávneNesprávne -
Otázka 111 of 379
111. Otázka
Čistiaci prostriedok je:
SprávneNesprávne -
Otázka 112 of 379
112. Otázka
Všetky čistiace prípravky a prostriedky nemusia byť uložené v osobitných priestoroch oddelene od potravín, pokrmov a nápojov.
SprávneNesprávne -
Otázka 113 of 379
113. Otázka
Čo je to čistenie?
SprávneNesprávne -
Otázka 114 of 379
114. Otázka
Môžu osoby, ktoré prichádzajú do priameho styku s potravinami a nápojmi upratovať a umývať použitý́ stolový́ riad?
SprávneNesprávne -
Otázka 115 of 379
115. Otázka
Čo musia vykonať osoby, ktoré prichádzajú do priameho kontaktu s potravinami po skončení upratovania alebo umývania použitého stolového riadu?
SprávneNesprávne -
Otázka 116 of 379
116. Otázka
Zoraďte do správneho poradia jednotlivé kroky počas čistenia.
-
Voľné osušenie.
-
Odstránenie hrubých nečistôt.
-
Opláchnutie vodou.
-
Umytie pomocou čistiaceho prípravku.
View Answers:
SprávneNesprávne -
-
Otázka 117 of 379
117. Otázka
Prečo je čistenie potrebné?
SprávneNesprávne -
Otázka 118 of 379
118. Otázka
Kedy sa vykonáva priebežné čistenie?
SprávneNesprávne -
Otázka 119 of 379
119. Otázka
Čo je to dezinfekcia?
SprávneNesprávne -
Otázka 120 of 379
120. Otázka
Ako sa môžu dezinfikovať povrchy?
SprávneNesprávne -
Otázka 121 of 379
121. Otázka
Čo patrí medzi dezinfekčné prípravky?
SprávneNesprávne -
Otázka 122 of 379
122. Otázka
Doplňte do vety chýbajúce slovo.
-
Pred vykonaním je potrebné všetky plochy dôkladne očistiť, zbaviť zvyškov nečistôt, inak by nedošlo k zničeniu prítomných mikroorganizmov.
SprávneNesprávne -
-
Otázka 123 of 379
123. Otázka
Prečo je nutné obmieňať používané dezinfekčné prípravky?
SprávneNesprávne -
Otázka 124 of 379
124. Otázka
Musí sa viesť o vykonanej dezinfekcii záznam?
SprávneNesprávne -
Otázka 125 of 379
125. Otázka
Ktoré podmienky musia byť počas dezinfekcie vždy dodržané?
SprávneNesprávne -
Otázka 126 of 379
126. Otázka
Kuchynský riad používaný v kuchyni na prípravu pokrmov ako aj riad používaný na výdaj a servírovanie pokrmov musí byť:
SprávneNesprávne -
Otázka 127 of 379
127. Otázka
Zoraďte do správneho poradia pracovné činnosti počas ručného umývania riadu.
-
Mechanicky (ručne) odstrániť hrubé zvyšky pokrmov z riadu..
-
Čistý riad uložiť do regálu.
-
Umytý riad opláchnuť pod tečúcou vodou o teplote 50 °C.
-
Umytý riad nechať voľne odkvapkať, zásadne sa neutiera.
-
Umyť riad vodou o teplote 45 °C s prídavkom čistiaceho prípravku pomocou hubky alebo, umyť pod tečúcou vodou o teplote 45 °C pomocou hubky s prídavkom čistiaceho prípravku.
View Answers:
SprávneNesprávne -
-
Otázka 128 of 379
128. Otázka
Čo je to dezinsekcia?
SprávneNesprávne -
Otázka 129 of 379
129. Otázka
Čo je to deratizácia?
SprávneNesprávne -
Otázka 130 of 379
130. Otázka
Rozdiel medzi deratizačnou návnadou a nástrahou je v tom, že návnada obsahuje jed a nástraha nie.
SprávneNesprávne -
Otázka 131 of 379
131. Otázka
Kto môže vykonávať deratizáciu a dezinsekciu?
SprávneNesprávne -
Otázka 132 of 379
132. Otázka
Musí sa viesť o vykonanej deratizácii a dezinsekcii záznam?
SprávneNesprávne -
Otázka 133 of 379
133. Otázka
Aké záznamy sa musia viesť v prevádzke?
SprávneNesprávne -
Otázka 134 of 379
134. Otázka
Zamestnanci, ktorí prichádzajú priamo alebo nepriamo do styku s potravinami, musia byť:
SprávneNesprávne -
Otázka 135 of 379
135. Otázka
Kedy nesmie prevádzkovateľ prijať suroviny na výrobu pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 136 of 379
136. Otázka
Fyzické osoby zúčastnené na výrobe potravín, manipulácii s nimi a ich umiestnení na trh sú povinné:
SprávneNesprávne -
Otázka 137 of 379
137. Otázka
Aké potraviny je zakázané umiestňovať na trh?
SprávneNesprávne -
Otázka 138 of 379
138. Otázka
Ako sa musia udržiavať potravinárske priestory?
SprávneNesprávne -
Otázka 139 of 379
139. Otázka
Čím musia byť vybavené umývadlá na umývanie rúk?
SprávneNesprávne -
Otázka 140 of 379
140. Otázka
Ako musia byť udržiavané povrchy stien?
SprávneNesprávne -
Otázka 141 of 379
141. Otázka
Chladiarenský reťazec sa nesmie prerušovať.
SprávneNesprávne -
Otázka 142 of 379
142. Otázka
Epidemiologicky závažná činnosť je činnosť, ktorá je spojená s rizikom vzniku a šírenia prenosných ochorení.
SprávneNesprávne -
Otázka 143 of 379
143. Otázka
Ktoré činnosti sa považujú za epidemiologicky závažné?
SprávneNesprávne -
Otázka 144 of 379
144. Otázka
Odborná spôsobilosť oprávňuje osobu vykonávať epidemiologicky závažnú činnosť.
SprávneNesprávne -
Otázka 145 of 379
145. Otázka
Ako sa musí vykonávať rozmrazovanie potravín?
SprávneNesprávne -
Otázka 146 of 379
146. Otázka
Kto nemôže manipulovať s potravinami?
SprávneNesprávne -
Otázka 147 of 379
147. Otázka
Osoby, ktoré manipulujú s potravinami, môžu byť zdrojom nebezpečenstva:
SprávneNesprávne -
Otázka 148 of 379
148. Otázka
Čo je zakázané vykonávať počas prípravy pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 149 of 379
149. Otázka
Môžu sa nosiť na rukách počas práce šperky, hodinky a iné ozdobné predmety?
SprávneNesprávne -
Otázka 150 of 379
150. Otázka
Čo sa musí používať pri manipulácii a výdaji hotových pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 151 of 379
151. Otázka
Môže sa pracovisko opúšťať v pracovnom odeve?
SprávneNesprávne -
Otázka 152 of 379
152. Otázka
Kedy si zamestnanci majú umývať ruky?
SprávneNesprávne -
Otázka 153 of 379
153. Otázka
Kedy je potrebné vymeniť veľmi znečistený pracovný odev?
SprávneNesprávne -
Otázka 154 of 379
154. Otázka
Ruky predstavujú hlavnú cestu kontaminácie a preto musia byť pravidelne umývané.
SprávneNesprávne -
Otázka 155 of 379
155. Otázka
Ako môžu byť potraviny kontaminované?
SprávneNesprávne -
Otázka 156 of 379
156. Otázka
Usporiadajte do správneho poradia jednotlivé kroky počas umývania rúk.
-
Navlhčite si ruky pod tečúcou vodou.
-
Nadávkujte si tekuté mydlo.
-
Osušte si ruky najlepšie pomocou jednorazových papierových utierok alebo sušiča rúk prípadne pomocou uteráka.
-
Ak je to nutné vykefujte si nečistoty spod nechtov.
-
Opláchnite si ruky pod tečúcou teplou vodou (45 °C).
-
Zatvorte kohútik alebo páku na vodovodnej batérii.
-
Dôkladne si namydlite celý povrch rúk počas 10 – 15 sekúnd.
View Answers:
SprávneNesprávne -
-
Otázka 157 of 379
157. Otázka
Kde sa majú ruky umývať?
SprávneNesprávne -
Otázka 158 of 379
158. Otázka
Aké mydlo sa odporúča používať na umývanie rúk?
SprávneNesprávne -
Otázka 159 of 379
159. Otázka
Čo sa zabezpečí pravidelným umývaním rúk?
SprávneNesprávne -
Otázka 160 of 379
160. Otázka
Dezinfekcia slúži na rýchle a výrazné zníženie počtu mikroorganizmov na pokožke rúk.
SprávneNesprávne -
Otázka 161 of 379
161. Otázka
Ako sa má uchovávať pracovné oblečenie?
SprávneNesprávne -
Otázka 162 of 379
162. Otázka
Môže sa civilné oblečenie a obuv nosiť v priestoroch, v ktorých sa manipuluje s potravinami?
SprávneNesprávne -
Otázka 163 of 379
163. Otázka
Prečo je znečistené oblečenie nevhodné?
SprávneNesprávne -
Otázka 164 of 379
164. Otázka
Kedy sa odporúča používať gumené zástery?
SprávneNesprávne -
Otázka 165 of 379
165. Otázka
Ako sa má používať pracovná obuv?
SprávneNesprávne -
Otázka 166 of 379
166. Otázka
Nezakryté vlasy môžu byť zdrojom fyzikálnej kontaminácie, pretože môžu spadnúť do pokrmov. Vlasy musia byť chránené čiapkou alebo sieťkou.
SprávneNesprávne -
Otázka 167 of 379
167. Otázka
Doplňte do vety chýbajúce slovo.
-
Rany sú ideálnym miestom na rozmnožovanie . Mali by byť prekryté zistiteľným (väčšinou modrým), čistým, nepremokavým obväzom alebo náplasťou.
SprávneNesprávne -
-
Otázka 168 of 379
168. Otázka
Predstavujú sliny a hlien nebezpečenstvo?
SprávneNesprávne -
Otázka 169 of 379
169. Otázka
Ako sa môžu kontaminovať potraviny?
SprávneNesprávne -
Otázka 170 of 379
170. Otázka
Musia byť osoby pracujúce v gastronómii zdravotne spôsobilé?
SprávneNesprávne -
Otázka 171 of 379
171. Otázka
Zamestnanec nemôže vykonávať prácu ak je nositeľom infekčného ochorenia ako je napríklad hepatitída, salmonelóza, nádcha, chrípka, angína a trpí príznakmi ochorení (zvracia, má hnačku, horúčku, kýcha, kašle a pod.) pretože takéto ochorenie sa môže prenášaj aj cez potraviny.
SprávneNesprávne -
Otázka 172 of 379
172. Otázka
Ako sa má správne manipulovať s kuchynským odpadom?
SprávneNesprávne -
Otázka 173 of 379
173. Otázka
Kedy dochádza k nerpiamej (sekundárnej kontaminácii) pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 174 of 379
174. Otázka
Výrobný proces zariadenia spoločného stravovania musí byť plynulý a jednosmerný, aby sa nekrížili čisté pracovné činnosti s nečistými.
SprávneNesprávne -
Otázka 175 of 379
175. Otázka
Musí byť na pracovisku lekárnička prvej pomoci?
SprávneNesprávne -
Otázka 176 of 379
176. Otázka
Kto zodpovedá za činnosť celej stravovacej prevádzky?
SprávneNesprávne -
Otázka 177 of 379
177. Otázka
Aké tri hlavné typy nebezpečenstiev pre bezpečnosť potravín poznáme?
SprávneNesprávne -
Otázka 178 of 379
178. Otázka
Čo nepatrí medzi chemické nebezpečenstvá?
SprávneNesprávne -
Otázka 179 of 379
179. Otázka
Čo patrí medzi biologické nebezpečenstvá?
SprávneNesprávne -
Otázka 180 of 379
180. Otázka
Živočíšny škodcovia neprenášajú infekčné ochorenia.
SprávneNesprávne -
Otázka 181 of 379
181. Otázka
Čo patrí medzi mikroorganizmy?
SprávneNesprávne -
Otázka 182 of 379
182. Otázka
Doplňte do vety chýbajúce slovo.
-
Ak sa mikroorganizmy dostanú do potravín hovoríme o mikrobiálnej .
SprávneNesprávne -
-
Otázka 183 of 379
183. Otázka
Toxíny baktérií sú zdraviu škodlivé aj pre ľudí.
SprávneNesprávne -
Otázka 184 of 379
184. Otázka
Aké toxíny baktérií poznáme?
SprávneNesprávne -
Otázka 185 of 379
185. Otázka
Niektoré baktérie môžu za nevhodných podmienok vytvárať bakteriálne spóry, ktoré im pomáhajú prežiť.
SprávneNesprávne -
Otázka 186 of 379
186. Otázka
Ako sa odborne nazývajú plesne?
SprávneNesprávne -
Otázka 187 of 379
187. Otázka
Aké chemické látky produkujú plesne?
SprávneNesprávne -
Otázka 188 of 379
188. Otázka
Ktoré faktory vplývajú na rast mikroorganizmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 189 of 379
189. Otázka
Koľko % vody obsahuje mikrobiálna bunka?
SprávneNesprávne -
Otázka 190 of 379
190. Otázka
Aký odborný pojem bol zavedený pre ľahko dostupnú voľnú vodu, ktorá je k dispozícii v potravinách?
SprávneNesprávne -
Otázka 191 of 379
191. Otázka
Akú aktivitu vody majú veľmi vlhké potraviny?
SprávneNesprávne -
Otázka 192 of 379
192. Otázka
Čo sa zvyšuje s nárastom obsahu vody v potravinách?
SprávneNesprávne -
Otázka 193 of 379
193. Otázka
Surové mäso sa vyznačuje vysokým obsahom vody.
SprávneNesprávne -
Otázka 194 of 379
194. Otázka
Zoraďte mikroorganizmy podľa nárokov na teplotu prostredia (od chladného po teplé).
-
Psychrotrofné.
-
Termofilné.
-
Mezofilné.
-
Psychrofilné.
-
Hypertermofilné.
View Answers:
SprávneNesprávne -
-
Otázka 195 of 379
195. Otázka
Pri akých teplotách rastú baktérie najlepšie?
SprávneNesprávne -
Otázka 196 of 379
196. Otázka
Pri akej teplote hynie väčšina baktérií?
SprávneNesprávne -
Otázka 197 of 379
197. Otázka
Aká je optimálna teplota pre rast patogénnych baktérií?
SprávneNesprávne -
Otázka 198 of 379
198. Otázka
Ktoré teploty môžeme považovať za bezpečné z hľadiska rastu patogénnych baktérií?
SprávneNesprávne -
Otázka 199 of 379
199. Otázka
Aké pH je optimálne pre rast patogénnych baktérií?
SprávneNesprávne -
Otázka 200 of 379
200. Otázka
Ktorá baktéria predstavuje vážne nebezpečenstvo v konzervách?
SprávneNesprávne -
Otázka 201 of 379
201. Otázka
Hromadný výskyt infekčnej choroby v krátkom časovom období na ohraničenom mieste je:
SprávneNesprávne -
Otázka 202 of 379
202. Otázka
V zariadeniach spoločného stravovania dochádza najčastejšie ku:
SprávneNesprávne -
Otázka 203 of 379
203. Otázka
Karanténne opatrenia sú protiepidemiologické opatrenia zamedzujúce kontakt osoby podozrivej z ochorenia alebo nákazy s inými osobami.
SprávneNesprávne -
Otázka 204 of 379
204. Otázka
Čo je to epidemiologicky závažná činnosť?
SprávneNesprávne -
Otázka 205 of 379
205. Otázka
Čo musí byť prítomné aby vzniklo ochorenie?
SprávneNesprávne -
Otázka 206 of 379
206. Otázka
Priamou cestou sa šíri ochorenie:
SprávneNesprávne -
Otázka 207 of 379
207. Otázka
Nepriamou cestou sa šíri ochorenie:
SprávneNesprávne -
Otázka 208 of 379
208. Otázka
Mnohé baktérie sú však nebezpečné a môžu u ľudí vyvolávať ochorenia z potravín. Takéto baktérie sa odborne nazývajú:
SprávneNesprávne -
Otázka 209 of 379
209. Otázka
Ako sa odborne nazývajú ochorenia z potravín?
SprávneNesprávne -
Otázka 210 of 379
210. Otázka
Ktoré potraviny patria medzi vysokorizikové z hľadiska množenia baktérií?
SprávneNesprávne -
Otázka 211 of 379
211. Otázka
Do koľkých hodín sa musia vydať studené pokrmy?
SprávneNesprávne -
Otázka 212 of 379
212. Otázka
Čo sa stane s baktériami ak je potravina zmrazená?
SprávneNesprávne -
Otázka 213 of 379
213. Otázka
Čo sa stane s baktériami ak je potravina zmrazená?
SprávneNesprávne -
Otázka 214 of 379
214. Otázka
Vo všeobecnosti platí, že uchovávanie potravín pri mraziarenských teplotách je bezpečné.
SprávneNesprávne -
Otázka 215 of 379
215. Otázka
V prípade salmonelózy je infekčná dávka, teda množstvo baktérií, ktoré vyvolá ochorenie:
SprávneNesprávne -
Otázka 216 of 379
216. Otázka
Čo je to patogenita?
SprávneNesprávne -
Otázka 217 of 379
217. Otázka
Ako sa odborne nazývajú toxíny baktérií produkované do okolia?
SprávneNesprávne -
Otázka 218 of 379
218. Otázka
Čím sa vyznačujú endotoxíny?
SprávneNesprávne -
Otázka 219 of 379
219. Otázka
Bacilonosiči v sebe nosia patogénne mikroorganizmy, pričom im samým neškodia, ale sú schopné vyvolať ochorenie u iného človeka.
SprávneNesprávne -
Otázka 220 of 379
220. Otázka
Ktoré baktérie sú patogénne?
SprávneNesprávne -
Otázka 221 of 379
221. Otázka
Ktoré baktérie sú patogénne?
SprávneNesprávne -
Otázka 222 of 379
222. Otázka
Ktoré z uvedených baktérií spôsobujú alimentárne toxikózy?
SprávneNesprávne -
Otázka 223 of 379
223. Otázka
Aké je minimálne pH pre rast baktérie Escherichia coli O157:H7?
SprávneNesprávne -
Otázka 224 of 379
224. Otázka
Baktéria Bacillus cereus vytvára spóry.
SprávneNesprávne -
Otázka 225 of 379
225. Otázka
Ktoré potraviny sú rizikové z hľadiska prítomnosti baktérie Clostridium botulinum?
SprávneNesprávne -
Otázka 226 of 379
226. Otázka
Toxín, ktorý produkuje baktéria Clostridium botulinum sa pôsobením teploty 80 °C 6 min:
SprávneNesprávne -
Otázka 227 of 379
227. Otázka
Toxíny, ktoré produkuje baktéria Staphylococcus aureus:
SprávneNesprávne -
Otázka 228 of 379
228. Otázka
Pojem krížová kontaminácia sa používa v súvislosti s?
SprávneNesprávne -
Otázka 229 of 379
229. Otázka
Čo patrí medzi nepriamu kontamináciu?
SprávneNesprávne -
Otázka 230 of 379
230. Otázka
Fekálno orálny prenos infekcie znamená:
SprávneNesprávne -
Otázka 231 of 379
231. Otázka
Konzervy s bombážou sa musia vyradiť, pretože môžu obsahovať jedovaté toxíny!
SprávneNesprávne -
Otázka 232 of 379
232. Otázka
Čím sa vyznačujú trvanlivé potraviny?
SprávneNesprávne -
Otázka 233 of 379
233. Otázka
Môžu sa kvasinky podieľať na kazení potravín?
SprávneNesprávne -
Otázka 234 of 379
234. Otázka
Čím sa vyznačujú mykotoxíny?
SprávneNesprávne -
Otázka 235 of 379
235. Otázka
Mnohé plesne vytvárajú hýfy, ktoré prerastajú do hĺbky potraviny aby z nej čerpali živiny. Hýfy môžu byť priesvitné a voľným okom takmer neviditeľné. Preto sa neodporúča odstrániť pleseň z povrchu potravín a potravinu konzumovať.
SprávneNesprávne -
Otázka 236 of 379
236. Otázka
Môžu sa konzumovať zaplesnené potraviny?
SprávneNesprávne -
Otázka 237 of 379
237. Otázka
Čo patrí medzi mykotoxíny?
SprávneNesprávne -
Otázka 238 of 379
238. Otázka
Ako sa prenášajú vírusy?
SprávneNesprávne -
Otázka 239 of 379
239. Otázka
Vírusy nemajú v gastronomických zariadeniach za následok veľké množstvo hnačkových ochorení a epidémií.
SprávneNesprávne -
Otázka 240 of 379
240. Otázka
Ktoré ochorenia sú vírusového pôvodu?
SprávneNesprávne -
Otázka 241 of 379
241. Otázka
Ktorý ľudský orgán je postihnutý počas hepatitídy typu A?
SprávneNesprávne -
Otázka 242 of 379
242. Otázka
Ktoré ochorenia z potravín spôsobujú parazity?
SprávneNesprávne -
Otázka 243 of 379
243. Otázka
Ktorá potravina môže byť najčastejšie zdrojom lariev Trichinella spiralis?
SprávneNesprávne -
Otázka 244 of 379
244. Otázka
Aká teplota postačuje na usmrtenie lariev trichinely?
SprávneNesprávne -
Otázka 245 of 379
245. Otázka
Prečo je zakázané vstupovať domácim zvieratám (psy, mačky) do priestorov prevádzky?
SprávneNesprávne -
Otázka 246 of 379
246. Otázka
Aké preventívne opatrenia sa odporúča vykonávať na zabránenie kontaminácie pokrmov parazitmi ako sú škrkavky, pásomnice a podobne?
SprávneNesprávne -
Otázka 247 of 379
247. Otázka
Ako sa môžu predávať geneticky modifikované potraviny?
SprávneNesprávne -
Otázka 248 of 379
248. Otázka
V prípade že nakúpite surovinu, ktorá bola vyrobená z geneticky modifikovaných organizmov s ich obsahom nad 0,9 % v zložení, je povinnosťou prevádzkovateľa zariadenia spoločného stravovania informovať spotrebiteľa o tom, že pokrm bol vyrobený z geneticky modifikovaných organizmov.
SprávneNesprávne -
Otázka 249 of 379
249. Otázka
Čo predstavuje chemické nebezpečenstvo?
SprávneNesprávne -
Otázka 250 of 379
250. Otázka
Aká zdraviu škodlivá látka sa nachádza v zelených zemiakoch?
SprávneNesprávne -
Otázka 251 of 379
251. Otázka
Malé deti by huby nemali konzumovať vôbec.
SprávneNesprávne -
Otázka 252 of 379
252. Otázka
Ktoré chemické látky môžu najčastejšie spôsobiť kontamináciu v zariadeniach spoločného stravovania?
SprávneNesprávne -
Otázka 253 of 379
253. Otázka
Zvyšky čistiacich prípravkov, ktoré zostanú na umytom riade nie sú zdraviu škodlivé.
SprávneNesprávne -
Otázka 254 of 379
254. Otázka
Nástrahy s jedovatými prípravkami proti hlodavcom a môžu používať priamo v miestnosti, kde sa manipuluje s otvorenými potravinami.
SprávneNesprávne -
Otázka 255 of 379
255. Otázka
Aká teplota sa nesmie prekročiť pri vyprážaní pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 256 of 379
256. Otázka
Prečo sa pri vyprážaní nesmie prepaľovať olej?
SprávneNesprávne -
Otázka 257 of 379
257. Otázka
Čím sa vyznačujú chemické látky, ktoré vznikajú pri prepaľovaní olejov?
SprávneNesprávne -
Otázka 258 of 379
258. Otázka
Prečo sa nesmú pripravované pokrmy pripiecť?
SprávneNesprávne -
Otázka 259 of 379
259. Otázka
Aké toxické látky vznikajúce pri pripečení pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 260 of 379
260. Otázka
Aké chemické látky vznikajú enzymatickým rozkladom aminokyselín v rybách?
SprávneNesprávne -
Otázka 261 of 379
261. Otázka
Čím sa vyznačujú biogénne amíny?
SprávneNesprávne -
Otázka 262 of 379
262. Otázka
Ktoré potraviny sú charakteristické pre tvorbu biogénnych amínov?
SprávneNesprávne -
Otázka 263 of 379
263. Otázka
Ako nazývame chemické látky, ktoré sa uvoľňujú z obalov, nádob a materiálov, ktoré prichádzajú do styku s potravinami a pokrmami?
SprávneNesprávne -
Otázka 264 of 379
264. Otázka
Z akého materiálu nemôžu byť vyrobené predmety prichádzajúceho do priameho styku s potravinami?
SprávneNesprávne -
Otázka 265 of 379
265. Otázka
Aké chemické látky môže obsahovať veľmi prehnojovaná zelenina?
SprávneNesprávne -
Otázka 266 of 379
266. Otázka
Prečo je kontaminácia fyzikálnymi predmetmi nebezpečná?
SprávneNesprávne -
Otázka 267 of 379
267. Otázka
Ktorá časť populácie sa vyznačuje zvýšenou citlivosťou na ochorenia z potravín?
SprávneNesprávne -
Otázka 268 of 379
268. Otázka
Ktoré potraviny sa považujú za alergény?
SprávneNesprávne -
Otázka 269 of 379
269. Otázka
Čo je to alergická reakcia?
SprávneNesprávne -
Otázka 270 of 379
270. Otázka
Čo je to Anafylaktický šok?
SprávneNesprávne -
Otázka 271 of 379
271. Otázka
Kedy môže nastať anafylaktický šok?
SprávneNesprávne -
Otázka 272 of 379
272. Otázka
Ktoré činnosti sa považujú za manipuláciu s potravinami?
SprávneNesprávne -
Otázka 273 of 379
273. Otázka
Pri akej teplote sa uchovávajú chladené potraviny?
SprávneNesprávne -
Otázka 274 of 379
274. Otázka
Pri akej teplote sa uchovávajú hlbokozmrazené potraviny?
SprávneNesprávne -
Otázka 275 of 379
275. Otázka
O koľko °C sa môže krátkodobo zvýšiť teplota hlbokomrazenej potraviny počas prepravy?
SprávneNesprávne -
Otázka 276 of 379
276. Otázka
K čomu môže dôjsť pri porušení chladiarenského reťazca?
SprávneNesprávne -
Otázka 277 of 379
277. Otázka
Aká teplota a relatívna vlhkosť vzduchu musí byť v chladenom sklade?
SprávneNesprávne -
Otázka 278 of 379
278. Otázka
Chladený sklad možno podľa kapacity zariadenia spoločného stravovania nahradiť chladničkou.
SprávneNesprávne -
Otázka 279 of 379
279. Otázka
Chladenie nespomaľuje činnosť enzýmov, ktoré sa nachádzajú v potravinách a preto dochádza k ich rýchlemu kazeniu.
SprávneNesprávne -
Otázka 280 of 379
280. Otázka
Aká teplota vzduchu musí byť v mraziarenskom sklade?
SprávneNesprávne -
Otázka 281 of 379
281. Otázka
Doplňte do vety chýbajúce slovo.
-
Mrazenie potravín nezabíja všetky baktérie, ale zastavuje ich rast. Pri zmrazení potravín sa takmer úplne zastaví činnosť nachádzajúcich sa v potravine, čím sa eliminuje proces kazenia.
SprávneNesprávne -
-
Otázka 282 of 379
282. Otázka
Aká je maximálna povolená relatívna vlhkosť vzduchu v suchom sklade?
SprávneNesprávne -
Otázka 283 of 379
283. Otázka
Pri akej teplote sa vo všeobecnosti odporúča skladovať ovocie a zeleninu?
SprávneNesprávne -
Otázka 284 of 379
284. Otázka
Relatívna vlhkosť vzduchu v sklade ovocia a zeleniny by mala byť vysoká od 80 do 95 %, zabráni sa tým stratám vody a scvrkávaniu.
SprávneNesprávne -
Otázka 285 of 379
285. Otázka
Etylén je plyn, ktorý môže navodiť zrenie iných druhov ovocia a zeleniny. Z tohto dôvodu je potrebné zabezpečiť vetranie skladových priestorov.
SprávneNesprávne -
Otázka 286 of 379
286. Otázka
Jablká, hrušky, jahody, maliny, slivky, broskyne, nektarinky a marhule sa odporúča skladovať pri nižších teplotách:
SprávneNesprávne -
Otázka 287 of 379
287. Otázka
Počas skladovania ovocia a zeleniny nie je potrebné vykonávať ich prebierku.
SprávneNesprávne -
Otázka 288 of 379
288. Otázka
U ktorých potravín sa uvádza dátum minimálnej trvanlivosti?
SprávneNesprávne -
Otázka 289 of 379
289. Otázka
V prevádzkach sa podľa potreby zriaďujú:
SprávneNesprávne -
Otázka 290 of 379
290. Otázka
Ktoré miestnosti nemusia byť stavebne oddelené, keď sa jedná o zariadenie spoločného stravovania ktoré denne pripravuje do 1000 pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 291 of 379
291. Otázka
Ktoré činnosti sa vykonávajú počas hrubej prípravy?
SprávneNesprávne -
Otázka 292 of 379
292. Otázka
Zoraďte do správneho poradia pracovné operácie vykonávané pri hrubej príprave zeleniny a ovocia.
-
Vyradiť nevyhovujúcu surovinu (plesnivé, hnilobou napadnuté a namrznuté plody, prezreté ovocie a pod.).
-
Opláchnuť v pitnej vode.
-
Vykonať čistenie pomocou pitnej vody.
-
Ošúpať, odstrániť nejedlý podiel a pod.
View Answers:
SprávneNesprávne -
-
Otázka 293 of 379
293. Otázka
Pri sekaní mäsa a vykosťovaní je potrebné predchádzať rozdrveniu a roztriešteniu kostí v mäse.
SprávneNesprávne -
Otázka 294 of 379
294. Otázka
Kedy sa musí odstrániť odpad vniknutý v hrubej prípravovni mäsa?
SprávneNesprávne -
Otázka 295 of 379
295. Otázka
Zasolenie klátu eliminuje činnosti mikroorganizmov.
SprávneNesprávne -
Otázka 296 of 379
296. Otázka
Ktoré činnosti nie je možné vykonávať v hrubej prípravovni rýb?
SprávneNesprávne -
Otázka 297 of 379
297. Otázka
Kedy sa vykonáva vytĺkanie vajec vo vyčlenenej prípravovni na rozbíjanie vajec?
SprávneNesprávne -
Otázka 298 of 379
298. Otázka
Vytlčené škrupiny sa musia z prevádzky odstrániť ihneď po ukončení vytĺkania.
SprávneNesprávne -
Otázka 299 of 379
299. Otázka
Nebezpečenstvo pri vytĺkaní vajec predstavujú?
SprávneNesprávne -
Otázka 300 of 379
300. Otázka
Zoraďte do správneho poradia pracovné operácie pri vytĺkaní vajec.
-
Vajce vytĺcť do pripravenej nádoby.
-
Vaječný obsah preliať do väčšej nádoby.
-
Škrupinu vyhodiť do koša.
-
Posúdiť, či nie je vaječný obsah skazený.
-
Vlhkou handrou utrieť hrubé nečistoty.
View Answers:
SprávneNesprávne -
-
Otázka 301 of 379
301. Otázka
Na prípravu pokrmov je možné používať len:
SprávneNesprávne -
Otázka 302 of 379
302. Otázka
O otvorení konzervy, majonézy, studenej omáčky a dresingu sa vedie evidencia s uvedením dátumu a hodiny; tieto údaje sa vyznačia aj na obale potraviny.
SprávneNesprávne -
Otázka 303 of 379
303. Otázka
Nespotrebovaný obsah konzerv sa po otvorení nemusí preložiť do uzavierateľného obalu zo skla, nerezu alebo plastu ak sa spotrebuje do 72 hodín od otvorenia.
SprávneNesprávne -
Otázka 304 of 379
304. Otázka
Načo slúži čistá prípravovňa mäsa?
SprávneNesprávne -
Otázka 305 of 379
305. Otázka
Načo slúži čistá prípravovňa zeleniny?
SprávneNesprávne -
Otázka 306 of 379
306. Otázka
V prevádzke sa môžu používať polotovary (napr. nakrájané mäso, predčistená zelenina). V takomto prípade je potrebné odstrániť obal polotovaru, podľa potreby mäso a zeleninu opláchnuť a až potom spracovať.
SprávneNesprávne -
Otázka 307 of 379
307. Otázka
V menších prevádzkach vyrábajúcich do 300 pokrmov denne sa čistá príprava surovín vykonáva na vyčlenených pracovných stoloch, kuchynských doskách a drezoch.
SprávneNesprávne -
Otázka 308 of 379
308. Otázka
Doplňte do vety chýbajúce slovo.
-
Pri čistej príprave surovín sa používajú čisté pracovné pomôcky a dbá sa na to, aby nedošlo ku kontaminácii pripravených surovín.
SprávneNesprávne -
-
Otázka 309 of 379
309. Otázka
Akým zásadám podlieha výroba pokrmov a nápojov?
SprávneNesprávne -
Otázka 310 of 379
310. Otázka
Čo je potrebné vykonať pred použitím surovín?
SprávneNesprávne -
Otázka 311 of 379
311. Otázka
Obaľované mäso, hydina, ryby, syry, zelenina, huby sa môžu uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 312 of 379
312. Otázka
Nespotrebovaný́ obsah po otvorení originálneho obalu majonéz, studených omáčok, dresingov sa môže uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 313 of 379
313. Otázka
Zelenina očistená, umytá, krájaná, určená na šaláty a ako ozdoba sa môže uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 314 of 379
314. Otázka
Varené cestoviny, ryža, zemiaky, strukoviny, vajcia na ďalšie spracovanie (ak boli pripravené ako príloha k pokrmu) sa môže uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 315 of 379
315. Otázka
Rozpracované cukrárske výrobky (plnené korpusy, krémy, polevy, náplne) sa môžu uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 316 of 379
316. Otázka
Cukrárske výrobky (zdobené, plnené krémami a šľahačkou) sa môžu uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 317 of 379
317. Otázka
Hotové pokrmy (mäso pečené, varené, dusené vcelku, vysmážané) sa môžu uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 318 of 379
318. Otázka
Hotové pokrmy (mäso pečené, varené, dusené vcelku, vysmážané) sa môžu uchovávať pri teplote 5 až 8 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 319 of 379
319. Otázka
Šaláty – zeleninové, strukovinové, cestovinové,vovocné, rybacie sa môžu uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 320 of 379
320. Otázka
Doplňte do vety chýbajúce slovo.
-
Zmrazené potraviny, polotovary a hotové pokrmy sa musia rozmrazovať v prípravovniach alebo na určených pracovných miestach v rozmrazovači alebo v chladničke pri teplote najviac 4 °C; ich rozmrazovanie vo vode alebo pri kuchynskej teplote je .
SprávneNesprávne -
-
Otázka 321 of 379
321. Otázka
Ako sa môže vykonávať rozmrazovanie potravín?
SprávneNesprávne -
Otázka 322 of 379
322. Otázka
Potraviny, polotovary a hotové pokrmy dodané do zariadenia spoločného stravovania v nezmrazenom stave je:
SprávneNesprávne -
Otázka 323 of 379
323. Otázka
Prečo je rozmrazovanie potravín vo vode alebo pri kuchynskej teplote neprípustné?
SprávneNesprávne -
Otázka 324 of 379
324. Otázka
Hotové pokrmy studenej kuchyne je možné pripravovať len z potravín vychladených na teplotu najviac:
SprávneNesprávne -
Otázka 325 of 379
325. Otázka
Teplota pripravovaných pokrmov studenej kuchyne môže byť najviac:
SprávneNesprávne -
Otázka 326 of 379
326. Otázka
Tuky na kontinuálne smaženie sa používajú najdlhšie:
SprávneNesprávne -
Otázka 327 of 379
327. Otázka
Aká maximálna teplota sa musí dodržiavať pri smažení pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 328 of 379
328. Otázka
Na zabezpečenie podmienok počas tepelného spracovania pokrmov:
SprávneNesprávne -
Otázka 329 of 379
329. Otázka
Ochladenie pečeného, duseného a vareného neporciovaného mäsa, knedle a ryže sa musí dosiahnuť:
SprávneNesprávne -
Otázka 330 of 379
330. Otázka
Vaječné pokrmy sa musia dôkladne tepelne spracovať:
SprávneNesprávne -
Otázka 331 of 379
331. Otázka
Doplňte do vety chýbajúce slovo.
-
Teplota pokrmov sa kontroluje v jadre pripravovaného pokrmu pomocou vpichového teplomeru.
SprávneNesprávne -
-
Otázka 332 of 379
332. Otázka
Kedy sa musia podávať hotové pokrmy?
SprávneNesprávne -
Otázka 333 of 379
333. Otázka
Doplňte do vety chýbajúcu číslovku.
-
Teplota hutných pokrmov nesmie klesnúť pod °C.
SprávneNesprávne -
-
Otázka 334 of 379
334. Otázka
Doplňte do vety chýbajúcu číslovku.
-
Teplota tekutých pokrmov nesmie klesnúť pod °C.
SprávneNesprávne -
-
Otázka 335 of 379
335. Otázka
Aká teplota sa musí dosiahnuť v jadre pokrmu pri jeho opakovanom ohrievaní?
SprávneNesprávne -
Otázka 336 of 379
336. Otázka
Na vylúčenie nežiaducich vplyvov z technologického postupu pri príprave a podávaní pokrmov a nápojov:
SprávneNesprávne -
Otázka 337 of 379
337. Otázka
Na vylúčenie nežiaducich vplyvov z technologického postupu pri príprave a podávaní pokrmov a nápojov:
SprávneNesprávne -
Otázka 338 of 379
338. Otázka
Ak nie je možné zabezpečiť dostatočné množstvo oddelených pracovných plôch, je možné používať farebne rozlíšené pracovné dosky a pracovné pomôcky. Spárujte správne kombinácie.
Zoradiť prvky
- Surové mäso.
- Surové ryby.
- Uvarené mäso.
- Ovocie.
- Zelenina.
- Mliečne výrobky.
-
Červená doska.
-
Modrá doska.
-
Žltá doska.
-
Zelená doska.
-
Hnedá doska.
-
Biela doska.
SprávneNesprávne -
Otázka 339 of 379
339. Otázka
Nevychladené pokrmy sa nesmú dávať do chladiarne.
SprávneNesprávne -
Otázka 340 of 379
340. Otázka
Ak by sa umiestnili horúce pokrmy do chladiarne nastalo by:
SprávneNesprávne -
Otázka 341 of 379
341. Otázka
Chladiareň nesmie byť preplnená pokrmami.
SprávneNesprávne -
Otázka 342 of 379
342. Otázka
Pri akej teplote sa môžu vystavovať cukrárenské výrobky?
SprávneNesprávne -
Otázka 343 of 379
343. Otázka
Pred výdajom pokrmov z obedového menu sa musia odobrať vzorky z pripravených hotových pokrmov, ktoré sa musia uchovať, za účelom laboratórneho vyšetrovania pri podozrení na výskyt ochorení zo skonzumovaných pokrmov v zariadení.
SprávneNesprávne -
Otázka 344 of 379
344. Otázka
Pri odbere vzoriek a ich uchovávaní sa postupuje podľa nasledujúcich zásad:
SprávneNesprávne -
Otázka 345 of 379
345. Otázka
Nádoby na odber vzoriek sa pripravujú:
SprávneNesprávne -
Otázka 346 of 379
346. Otázka
Akú hmotnosť musí mať vzorka odobratého pokrmu?
SprávneNesprávne -
Otázka 347 of 379
347. Otázka
Počas akej doby sa uchovávajú odobraté vzorky pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 348 of 379
348. Otázka
Pri akej teplote sa uchovávajú odobraté vzorky pokrmov?
SprávneNesprávne -
Otázka 349 of 379
349. Otázka
Čo musí obsahovať evidencia o odobratých vzorkách?
SprávneNesprávne -
Otázka 350 of 379
350. Otázka
Počas rozvozu pokrmov nesmie ich teplota klesnúť pod teplotu:
SprávneNesprávne -
Otázka 351 of 379
351. Otázka
Pri výdaji pokrmov:
SprávneNesprávne -
Otázka 352 of 379
352. Otázka
Na výrobu pokrmov z čiastočne tepelne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov, ktoré môžu obsahovať tepelne nespracované slepačie vajcia sa môžu používať:
SprávneNesprávne -
Otázka 353 of 379
353. Otázka
Slepačie vajcia určené na výrobu pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa:
SprávneNesprávne -
Otázka 354 of 379
354. Otázka
Naložené mäso (napr. zverina v páce), ražničie, mäso na grilovanie sa môže uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 355 of 379
355. Otázka
Mäso, hydina po rozmrazení sa môže uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 356 of 379
356. Otázka
Ryby a iné morské živočíchy, hotové pokrmy typu „sushi“ po rozmrazení sa môžu uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 357 of 379
357. Otázka
Ryby a iné morské živočíchy, hotové pokrmy typu „sushi“ po rozmrazení sa môžu uchovávať pri teplote -18 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 358 of 379
358. Otázka
Očistená, nakrájaná zelenina sa môže uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 359 of 379
359. Otázka
Očistená, nakrájaná zelenina sa môže uchovávať pri teplote 5 až 8 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 360 of 379
360. Otázka
Očistená, nakrájaná zelenina sa môže uchovávať pri teplote -18 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 361 of 379
361. Otázka
Cukrárske cesto a sa môže uchovávať pri teplote 5 až 8 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 362 of 379
362. Otázka
Cukrárske cesto a sa môže uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 363 of 379
363. Otázka
Cesto na palacinky a lievance sa môže uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 364 of 379
364. Otázka
Knedle sa môžu uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 365 of 379
365. Otázka
Krémy, peny, pomazánky, dresing (vlastná výroba) sa môžu uchovávať pri teplota 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 366 of 379
366. Otázka
Cukrárske výrobky (zdobené, plnené krémami a šľahačkou) sa môžu uchovávať pri teplote 5 až 8 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 367 of 379
367. Otázka
Múčniky a dezerty tepelne upravené, v celku sa môžu uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 368 of 379
368. Otázka
Múčniky a dezerty tepelne upravené, v celku sa môžu uchovávať pri teplote 5 až 8 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 369 of 379
369. Otázka
Šaláty – zeleninové, strukovinové, cestovinové, ovocné, rybacie sa môžu uchovávať pri teplote 5 až 8 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 370 of 379
370. Otázka
Studená kuchyňa (kusové chlebíčky, bagety, chleby, misy) sa môžu uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 371 of 379
371. Otázka
Studená kuchyňa (kusové chlebíčky, bagety, chleby, misy) sa môžu uchovávať pri teplote 5 až 8 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 372 of 379
372. Otázka
Studená kuchyňa (obložené misy, mäsové a podobné nárezy, krájané a strúhané syry, obalené syry pred tepelným spracovaním) sa môžu uchovávať pri teplote 0 až 4 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 373 of 379
373. Otázka
Studená kuchyňa (obložené misy, mäsové a podobné nárezy, krájané a strúhané syry, obalené syry pred tepelným spracovaním) sa môžu uchovávať pri teplote 5 až 8 °C:
SprávneNesprávne -
Otázka 374 of 379
374. Otázka
Ktoré potraviny je možné zmrazovať v zariadení spoločného stravovania?
SprávneNesprávne -
Otázka 375 of 379
375. Otázka
Na zmrazovanie možno používať len hlboko zmrazovacie zariadenie osobitne určené na tento účel; teplota v jadre výrobku pri zmrazení je najmenej -18 ˚C alebo nižšia.
SprávneNesprávne -
Otázka 376 of 379
376. Otázka
Podľa platnej legislatívy je možné podávať len pokrmy z tepelne spracovaného mäsa.
SprávneNesprávne -
Otázka 377 of 379
377. Otázka
Kedy sa musia podávať pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa?
SprávneNesprávne -
Otázka 378 of 379
378. Otázka
Teplota v jadre výrobku pri príprave pokrmu z čiastočne tepelne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov:
SprávneNesprávne -
Otázka 379 of 379
379. Otázka
Pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov a pokrmy z čiastočne tepelne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov je možné podávať len v prevádzkach verejného stravovania, ktoré oznámili túto činnosť príslušnému orgánu štátnej správy:
SprávneNesprávne